June 7th, 2009 by Snabelfant
Ja det stod på forsiden af weekend-avisen..Artiklen lyder således: Lus fremmer børns sundhed.Lus er ikke så stor entrussel mod vores børns sundhed, som man skulle tro. Lusene styrker faktisk børnenes immunforsvar og beskytter dem mod at udvikle allergi og astmeAf Birgitte SvenningDet klør, når en lus sætter snablen i et barns hovedbund, men det lille dyr nøjes ikke med at suge blod. Det gør samtidig barnet mere modstandsdygtig over for allergi, høfeber og astma. Præsic hvad det gør, er lidt af en gåde, men Jan Bradley, proffesor i papasitologi ved University of Nottingham, ved at der må foregå noget interessant. Det har en undersøgelse af mus afsløret.
Mus er pattedyr, og i denne sammenhæng betyder det, at de er sammenlignelige med mennesker. Normalt lever laboratoriemus i rene og sterile omgivelser, og det er erfaringer med disse unaturlige rene mus, der danner grundlag for meget af den viden, som forskerne har om pattedyrenes immumforsvarssystemer.
Men hvis man undersøger immumforsvaret hos mus, der lever frit i naturen, får man et helt andet billede, har forskerne opdaget. Undersøgelsens vilde mus var naturligt befængt med snyltedyr, og det viste sig blandt andet, at lus havde en dæmpende effekt på musenes immunforsvar, så det blev mindre aktivt end hos laboratoriemusene.
Et overaktivt immunforsvar er dårligt, fordi det betragter selv harmløse påvirkninger fra f.eks husstøvmider som skadelige og derfor straks går i gang med at bekæmpe de sagsløse husstøvmider. En allergi er født.
Forskerne tror, at lusene på undersøgelsens vilde mus måske overfører at sekret direkte fra deres spyt til musene. Eller måske fungerer lusene som et mellemled for endnu mindre bakterier, der slår sig ned i musenes krop og udfører deres beroligende arbejde derfra.
Den vigtigste konklusion på undersøgelsen er, at hvis mus reagerer sådan på lus og kravl, så gør mennesker det sandsynligvis også, mener forskerne.
Renlighed er en skidt ting.
Det er ikke kun lus og lopper, der er gode for immunforsvaret. Skidt, støv, bakterier og møg styrker også. Det har flere undersøgelser vist.
Blandt andet har danske forskere fra Århus Universitet konkluderet, at børn, der vokser op på landet med dyremøg, upasteuriseret mælk, dyrehår og pollen, ikke udvikler allergier så ofte som børn i byerne.
Antallet af allergikere i den industrialiserede del af verden er nærmest eksploderet de seneste 30 år, og det har fået forskere til at fremsætte den såkaldte hygiejne-teori om, at vi i dag lever i så rene og sterile omgivelser, at vores immunforsvar bliver overaktivt og reagerer uforholdsmæssigt voldsomt, når det møder husstøvmider, katteskæl og ligende. Resultatet er, at allergi i dag er en folkesygdom.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar